Editorial Aprilie 2008 – 24 de anotimpuri

 

24 de anotimpuri.

 

Se spune că o iubire durează trei ani. Doar trei ani. Se spune că acest fapt este dovedit ştiinţific. Că este vorba despre chimie: doar trei ani o anume glandă din corpul omenesc secretă o anume substanţă care, în momentul cînd ajunge la celule, determină starea de iubire.

Pentru că iubirea, nu-i aşa, este o stare.

Mă topesc după definiţia stării de iubire dată de un prieten care spunea că o dragoste este clară atunci cînd parcurgi cu ea, sau ea, starea de iubire, parcurge cu tine patru anotimpuri. Spunea că dacă, spre exemplu, te îndrăgosteşti primăvara, cînd lucrurile şi faptele devin mai uşoare, intri în vară tot îndrăgostit să dai proba căldurii, şi atunci ritmul iubirii se îngreunează. Vine apoi toamna, cu ploi şi vreme închisă, cînd ţi-e mai greu să simţi că zbori, iar iarna, cu frigul şi cu hainele ei groase, cam taie elanul romantismului.

Zicea prietenul meu că dacă însă te apucă iar primăvara cu aceeaşi intensitate a sentimentelor de la începutul acestui parcurs al anotimpurilor, atunci e clar: e dragoste!

Şi mai spunea că doar atunci cînd e aşa merită să mergi mai departe.

Avem şase ani, acum în Mai, de cînd apărem. Împreună. Nu, nu e o greşeală de formulare, eu chiar cred că apărem de şase ani doar împreună. Dumneavoastră, în calitate de cititor şi noi, ca să zic aşa, în calitate de revistă. Facem echipă de şase ani. Sîntem deja un cuplu în această formulă: revistă-cititor. De două ori cîte trei ani. Mi-ar plăcea, nu numai de dragul metaforei, să cred că este vorba şi de iubire între noi. Anotimpurile pe care le-am parcurs şi le parcurgem împreună, este adevărat, sînt anotimpuri gastronomice, dar, nu-i aşa, dragostea trece şi prin stomac. De 24 de anotimpuri căutăm împreună formula care să ne ţină, din punct de vedere bucătărie, în limitele sănătăţii, gustului bun şi a…bunului gust.Sîntem, împreună, cititor-revistă o echipă mai de elită, de cultură gastronomică.

Numai şi pentru faptul că am reuşit, tot împreună, să introducem şi să menţinem acest concept de „cultură gastronomică” la scară naţională nu e puţin lucru. De fapt, e chiar foarte important. Înseamnă că iubirea noastră, lăsaţi-mă să cred că e aşa, funcţionează.

Înseamnă că am trecut probele „chimiei” afective. Ne aşteaptă atîtea noi anotimpuri, încît am o singură urare să ne fac: Călătorie plăcută în continuare, cu sănătate şi bucurie !”

 

Stelian Nistor

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.