Editorial Aprilie 2009

ADEVĂRUL ESTE CĂ…

Adevărul este că luna Mai este cea mai frumoasă lună din lume. Se spune că toţi mincinoşii încep cu „ Adevărul este că …” Dar totuşi, dacă s-ar face un concurs de Miss între lunile anului, eu cred că luna Mai ar purta coroniţa şi mai cred şi că i-ar sta foarte bine! Cînd ar mulţumi la sfîrşitul concursului familiei ei pentru sprijin, ne-ar mulţumi şi nouă pentru că am avut încredere în ea şi ne-ar asigura că pe viitor se va strădui să fie şi mai frumoasă!
Adevărul este că în Mai e verdele cel mai verde, are o strălucire aparte, cam aşa cum strălucesc oamenii cînd iubesc. Iubirea asta e şi ea un fel de ocolire a adevărului, dar, deşi nu recunoaştem, nu prea putem trăi fără ea. Şi atunci, cum rămîne cu adevărul?!
Odată un înţelept a fost întrebat de un tînăr ce fel de soartă l-ar aştepta dacă va spune mereu adevărul. Pînă la 45 de ani vei fi ignorat, ridiculizat şi în cele din urmă marginalizat, aşa că vei suferi, i-a răspuns înţeleptul. Şi după 45 de ani cum va fi? După 45 de ani vei începe să te obişnuieşti cu asta…
Nu ştiu, şi nu e doar o figură de stil, care e cea mai bună atitudine faţă de adevăr, mai exact faţă de comunicarea adevărului. Cred că cel mai înţelept este să vă las pe fiecare să faceţi aici propria apreciere, să aveţi propria părere, fără să o faceţi publică, fără comentarii. Uneori, însă, trebuie să fiţi de acord, adevărul, sau mai bine zis rostirea lui, se confundă cu prostia, pentru că ceea ce pare adevăr pentru unul, poate părea prostie pentru altul. De cîte ori nu am fost puşi în situaţia de a regreta că am spus într-o anume împrejurare adevăruri care, fără să aducă nici un folos nimănui, au rănit, au distrus, au dărîmat, au terminat?!
Uneori, în viaţă, nu mai ştii care e drumul bun. Nu mai cred demult în drumul drept, cred doar în drumul bun. Un prieten pilot mi-a spus demult că drumul cel mai scurt e cel cunoscut, pentru că ăla, chiar dacă ocoleşti fizic, ştie să te scoată acasă sau acolo unde ţi-ai propus. Aşadar uneori în viaţă nu mai ştii care e drumul bun. Ai avea nevoie, ziceam, de un semn indicator, de o îndrumare. Lipsa ei îţi creează disconfort. Ceva nu merge şi nu ştii ce şi nu ştii de ce. Şi primul semn este atunci cînd, fără să ne dăm seama, începem să nu mai vedem frumosul din jurul nostru. Şi atunci nu mai vedem nici frumosul din noi. Dacă nu mai vezi frumosul, nu mai vezi nici rostul vieţii. O trăieşti aşa, doar ca să fie trăită, adică fără rost. Te scoli dimineaţa şi te duci către viaţă cum te duci uneori la serviciu: fără chef, aşteptînd pauza şi mai ales terminarea programului. Programul însă, în cazul nostru, e chiar trecerea noastră prin lume. Mai frumoasă sau mai urîtă, sau mai oarecare, după cum ne-a lăsat Dumnezeu pe fiecare pe pămînt. De aceea, zic, uneori avem nevoie mai mult decît de adevăr, de frumosul din viaţa noastră: un loc frumos de vizitat, un asfinţit frumos de privit, un om cu suflet frumos de cunoscut sau de iubit…
Adevărul este că luna Mai este cea mai frumoasă lună din lume. Ah, iar chestia cu adevărul este că…. Deci: luna Mai este cea mai frumoasă lună din lume.Nu mă credeţi? Încercaţi-o!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.