Editorial Aprilie 2010

Brazilia s-ar întoarce…
… Doar în amintirea mea, însă. Parcă nici n-a fost. A durat prea puţin, a fost prea repede, exact atît de repede ca şi un vis care ţi-a plăcut şi pe care te chinui să ţi-l aminteşti. Măcar o fi fost color?!
V-am promis în numărul trecut că „va urma”, dar credeţi-mă că nu mai are ce urma pe acest subiect: din păcate, am spus cam tot ce am simţit, trăit şi văzut în timpul vizitei mele „de lucru” de doar trei zile în Brazilia. De la mine atît, de la alţi călători, cînd o fi să fie, mai mult!
Însă, tot umblînd prin lume în ultimii ani, mă gîndesc din ce în ce mai des că există viaţă şi în timpul vieţii. Sînt atîtea vieţi de trăit în timp ce noi ne-o trăim doar pe a noastră…Sînt locuri şi pot spune că sînt de fapt lumi despre care nici măcar nu ştim că există! Şi aproape sigur sînt mai bune ca locul nostru sau, de ce nu, ca lumea în care ne învîrtim. Sigur, e valabil şi că de cele mai multe ori ne dorim ce are altul fără să preţuim ce avem deja noi înşine. Ştiţi, ca în vorba aceea cu grădinarul care se visează împărat şi împăratul care s-ar vrea grădinar…
Nu le poţi face pe toate, dar măcar poţi încerca, nu le poţi avea pe toate, dar măcar poţi spera. Eu nu aş vorbi dacă nu aş fi descoperit la un moment dat că există şi alt tip de existenţă decît cea pe care din inerţie o duc, la fel de reală, dar pe care o duc alţii. Şi ei fac asta zi de zi, nu ca noi cîte zece zile pe an, în vacanţe!
Şi aşa am ajuns, la vacanţă, fără să urmăresc asta în mod special.
E deja luna lui Mai şi, vrem, nu vrem, începem să ne gîndim la vacanţă.Începem să ne facem planuri care ne vor duce la destinaţii inedite sau chiar ştiute, dar unde să trăim de fapt o altă viaţă, fie şi numai pentru zece zile. Nu putem deveni brusc altceva decît sîntem născuţi să fim, dar pentru un timp, fie el cît de scurt, ne place, ba chiar ne face bine, să trăim aşa cum ne închipuim că o fac alţii mai bine decît noi Să trăim mai bine, de fapt.
Vacanţa este prilejul care ne îngăduie legal să devenim altcineva. Mai prietenoşi, dar şi mai pretenţioşi şi mai atenţi la detalii decît de obicei, mai rupţi de realitatea imediat înconjurătoare dar mai îngăduitori cu problemele globale ale omenirii, mai buni, de fapt.
Cum să nu te simţi bine atunci cînd te simţi mai bun? Starea asta de bine merită încercată, dacă nu o dată pe an, fie şi măcar o dată în viaţă, că doar prima oară e mai greu, pînă ne obişnuim. Nu avem nimic de pierdut!

Şi dacă tot veni vorba de ani, se fac 8(opt) ani de cînd ne simţim bine făcînd un lucru bun împreună cu dumneavoastră: această revistă!Despre care pot afirma cu certitudine că ”va urma”! La mulţi ani!
Stelian Nistor


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.