Editorial August 2010

„Sau fă-mă iar de şcoală”…

„Toţi oamenii mari au fost mai întîi copii, dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte”. Nu mai ştiu cine a spus asta, dar e cam amăruie. Poate chiar tu ai spus-o, da, tu cel care citeşti acum, dar…nu-ţi mai aduci aminte?…
Este că din cînd în cînd, cam prin perioada cînd pe aleile parcului încep să cadă castanele, ne apucă nostalgia după anii de şcoală?
De multe ori ne întoarcem, călărind un gînd fugar, la anii buni, calzi şi curaţi ai copilăriei. Dar nu dă bine să recunoaştem aşa ceva. Ni se pare că ne „prostim” dacă o facem. Noi, ditamai oamenii mari să ne căutăm, fie şi doar pentru o clipă, refugiul în copilărie?!
Păi cum să recunoaştem că, după ce conştientizăm, care putem să o facem, că aproape ne-am epuizat în viaţă şansa de a deveni bogaţi, veşnic tineri şi celebri, ne dorim din cînd în cînd să fim măcar iar copii?! Măcar copii. De copilărie nu scapă nimeni. Nici proştii, nici deştepţii. Nici săracii, nici bogaţii. E bunul nedeclarat şi deci nefiscalizat al întregului popor. Să nu afle cei care conduc ţara acum, că imediat ne pun taxă şi pe copilărie. Copilăria nu ai cum s-o treci pe numele soacrei. Vine o comisie, te opreşte pe stradă şi te întreabă: aţi deţinut şi folosit atîta şi atîta copilărie în perioada cutare şi cutare? Păi, da am deţinut şi, da, am folosit, dar să vedeţi că nu era toată numai pe numele meu, nu eram doar eu…Da, dar mai aveţi un pic de copilărie şi acum şi o ascundeţi. De ce ascundeţi asta într-un moment de criză, cînd ţara are nevoie de toate resursele? Ce interese ascunse aveţi? Degeaba. Copilăria e ca una din bolile alea pe care le faci o dată şi după aia nu se mai prind de tine. Copilăria nu se mai ia. Nu se mai întoarce. E capricioasă. Se supără din cauza dorinţei noastre de a ne face repede mari şi pleacă. Fără o vorbă îşi ia lumea ei în cap într-o bună zi şi ne părăseşte. Ne mai trimite însă, pe neaşteptate, cîte un semn pe care îl primim cu emoţia cu care am primi de printr-un colţ nebănuit din lume cîte o vedere de la cineva drag, uitat şi iar drag şi iar uitat …
Afară începe să miroase a must şi a pastramă, dar Doamne, vorba lui Arghezi, mai „fă-mă iar de şcoală”!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.