Editorial Decembrie 2005 – Elveţia din noi

Elveţia din noi

 

Cîndva, un înţelept elveţian mi-a spus că prosperitatea ţării sale este dată de faptul că ei n-au avut război de 700 de ani. Şi mai spunea hîtrul elveţian că în condiţiile astea trebuie să fii prost să nu fi ajuns la mult lăudatul grad de bunăstare al ţării sale. Pornind de la asta, am început să cred că sănătatea este de fapt în primul rind pacea fiecăruia dintre noi, menită să ne asigure bunăstarea.

Cu cîtă speranţă ne agăţăm de fiecare început de an, ca şi cum simpla schimbare de cifre ne-ar aduce automat binele mult visat!

Nu mai vorbesc de cîte jurăminte ne facem în gînd precum că în noul an vom face şi mai ales vom drege tot ce n-am sau nu ne-a reuşit, nu numai în anul care tocmai a trecut, ci în întreaga noastră viaţă de pînă acum…Ştiţi, acum cînd scriu, pînă şi eu cred un pic în această posibilitate miraculoasă de a-mi îndrepta viaţa. Asta e, speranţa moare ultima! Dar, dacă-i aşa, înseamnă cumva că omul moare înaintea ei­?!

Hai să fiu serios pentru că e de preferat să încheiem şi acest frumos început de an într-o notă optimistă şi deci să ne facem mai bine un antebilanţ, ceva din care să reiasă cît de mulţumiţi vom fi şi la sfîrşitul acestui an, mai mulţumiţi decît am fost de anul care a trecut.

Putem aşadar să vorbim încă de pe acum cu seriozitate despre succesul Almanahului Literar Gastronomic din anul care, nu-i aşa, tocmai a trecut. Ştiţi că l-am făcut şi pentru că ni l-aţi cerut dumneavoastră, cititorii, şi pentru că s-a cerut el, Almanahul, să vină ca la o publicaţie respectată şi care se respectă. Cred, aşa cum de altfel constat citind scrisorile de la dumneavoastră, că sîntem de aceeaşi părere în ceea ce priveşte faptul că revista şi-a găsit de acum un loc numai al ei pe piaţa media, fiind apreciată şi mai ales recunoscută ca prima revistă naţională de cultură şi practică gastronomică din ţara noastră. Nu este puţin lucru, şi nu încetez să spun cu toată responsabilitatea că, de-adevăratelea, am realizat acest lucru împreună, noi redacţia cu dumneavoastră cititorii. Să ştiţi că, după toate studiile de specialitate, este un fenomen mai puţin întîlnit acela în care o publicaţie a mers la drum atît de determinant alături de dorinţele şi mai ales sfaturile cititorilor ei. Am devenit, să ştiţi, un fel de club al unor oameni de calitate care au aceleaşi puncte de vedere asupra bucătăriei luate ca fenomen ceva mai complex. Şi sîntem în clubul acesta, dragii mei, conform ultimei analize a Biroului de Audit al Tirajelor, peste 400.000 de membri!

Aşa că propun să intrăm în noul an cu speranţe de mai bine conturate nu numai pentru viaţa personală, dar şi pentru viaţa publicaţiei noastre, deşi mai corect ar fi ca de acum să vorbim despre publicaţiile noastre, folosind cu îndreptăţire pluralul.

Aştept aşadar de la anul acesta, pentru voi şi pentru noi în primul rînd sănătate, ca să ajungem bucuroşi şi la sfîrşitul acestui an cu satisfacţia lucrului împlinit.

Stelian Nistor

 

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.