Editorial Decembrie 2007 – Fapta bună, anul bun

EDITORIAL IANUARIE 2008

 

 

Fapta bună, anul bun!

 

 

 

La fiecare sfîrşit de an ne luăm un lung, definitiv şi sentimental rămas bun de la cele 365 de zile plecate fără întoarcere. Ca şi cum ele pleacă, îmbătrînite şi inutile, dar asta ar fi numai treaba lor, în vreme ce noi rămînem neschimbaţi, tineri şi ferice, iar asta e treaba noastră.

Ca şi cum pe noi nu ne-ar afecta. Ca şi cum aceste sute de zile nu ar fi plecat şi din existenţa noastră, cu o parte din existenţa noastră, fiind de fapt chiar existenţa noastră.

La fiecare început de an însă, primim atît de exuberanţi Noul, cu speranţa că ne va aduce rezolvarea tuturor problemelor, necazurilor, neîmplinirilor şi dorinţelor, de parcă ar fi primul an din viaţa noastră. Aşa ne-am învăţat.

Vă propun să începem acest nou an cu o faptă bună. Pe care, să nu vă miraţi, s-o facem chiar noi, nu neapărat să ni se facă nouă, cum poate, în secret, ne-am gîndit. Înclin să cred că fapta bună, oricum ar fi, rămîne bună, dar depinde totuşi şi de care parte a ei te afli: la dat sau la luat. Cred că sentimentul pe care ţi-l dă fapta bună odată făcută poate fi îmbătător, dacă nu chiar uşor demiurgic. Oamenilor le-a cam ieşit din obişnuinţă făcutul faptelor bune.

Şi nici nu mai aşteaptă să li se facă o faptă bună. De altfel se şi spune că nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită.

Îl mai ţineţi minte pe Bulă, eroul bancurilor anti-ceauşiste de dinainte de revoluţie? Bulă cel imaginar, dar poate singurul dizident real din ultimii ani ai comunismului? Da, Bulă, care a dispărut subit, odată cu Ceauşescu, de parcă l-ar fi pus şi pe el la zidul Tîrgoviştei?! Probabil ca să nu se opună şi ăstora noi, care au venit la putere în pulovere şi n-au mai plecat nici după ce şi-au luat sau au primit dulapuri întregi de costume Armani.

Ei, bine, Bulă ăsta se zice că ar fi fost o dată arestat pentru că a ajutat o bătrînică să treacă strada. Ce faptă bună, veţi spune! Da, dar bătrînica nu voia deloc să treacă strada, ba chiar avea drum în cu totul altă direcţie. Deci Bulă făcuse, ca să zic aşa, o faptă bună, dar cu forţa, împotriva voinţei bietei bătrîne.

Nu e chiar un bun exemplu pentru propunerea mea.

Uneori însă mai trebuie să faci fapte bune şi fără o aprobare expresă. Nu chiar ca Bulă, dar ce-ar fi să încercăm anul ăsta măcar o faptă bună?

 

Stelian Nistor

 

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.