Editorial Februarie 2006 – Primăvara asta nu-i

Primăvara asta nu-i…

 

Nu, să nu disperăm că nu-i primăvară anul ăsta. Aşa începea însă un cîntec avînd ca text o poezie a lui Topîrceanu: primăvara asta nu-i decît o copie. Copie sau nu, primăvara nu poate lipsi din viaţa noastră aşa cum nu poate lipsi martie din post. Şi iată cum am ajuns la cuvîntul cu care încă din vechime sînt numite curele anuale de slăbire: post! Sigur că ne pregătim pentru Paşte şi, ca să putem rupe coada friptă a mielului după ce vom veni de la slujba Învierii, e nevoie de o perioadă de penitenţă gastronomică. Nu e chiar atît de complicat, sîntem un popor inventiv şi nu ar fi prima oară cînd ar trebui să ne descurcăm cu ce avem…. Şi vom avea, slavă Domnului, destule de mîncat şi în postul ăsta.

Dacă iarna ne aduce din ce în ce mai des Sărbători fără zăpadă, adică fără nici un gust ca şi legumele „europene”, primăvara încă mai ţine cu noi şi ne aduce, alături de buruieni, verdeţurile noastre mult aşteptate. Nu mă refer aici la ghiocei, care apar primii, dar degeaba că nu se mănîncă, ci se prid graţios în bucheţel în mîna unei fete sau se prind, metaforic, galopant de repede la tîmplele unuia de vîrsta mea.

Se zice că în luna martie va mai veni zăpadă dar eu încă mai cred că va da colţul ierbii şi se vor înverzi Obcinele Bucovinei


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.