Editorial Februarie 2009

CU O CRIZĂ TOŢI SÎNTEM DATORI !

Marile agenţii de rating apreciază că, din cauza crizei globale a americanilor, în această primăvară vor ieşi cu 32,4 % mai puţini ghiocei. De 8 Martie vor veni la întîlnire cu 45,7 % mai puţine fete. Pomii vor sta înfloriţi cu circa 28,3 % mai puţin pe zi, şi numai cu verdele în sus.
În România însă, n-avem treabă. Prin grija noilor autorităţi, deja se ştie, anul acesta durata medie a fericirii va creşte tocmai pînă la aproape 1(un) minut şi 2(două) secunde per an, de la numai1(un) minut şi 1(una) secunde per an, la cît o ridicase veşnic monstruasa veche guvernare.
Ştiţi, chiar dacă printre noi or fi şi unii mai snobi, eu propun să ne păstrăm tonul şăgalnic, dulce-amărui, sub umbrela căruia mai putem aborda şi unele adevăruri mai nefrecventabile.
Nu există infarct ortodox. Nu există infarct catolic sau musulman. Nu există nici măcar, oricît s-ar strădui unii, infarct iudaic. Există doar infarct pur şi simplu. Acolo unde au eşuat milenii de religii reuşeşte, iată, criza: ne uneşte în infarct, căci planeta economică este în pragul infarctului.
Aşa că, asta-i viaţa, vrem nu vrem, mai corect ar fi să formulăm ca în titlu: cu o criză toţi sîntem datori!
Ştiţi, se zice despre cîte o domnişoară care arată mai mult sau mai puţin trăznet că, mobilizîndu-şi întreaga energie, l-ar fi făcut pe cîte unul milionar. Din miliardar.
Nouă ne-a trebuit o revoluţie sîngeroasă, ne-au trebuit apoi huliţii 20 de ani de „stupid people” brucanieni, experimentînd modele socio-economice care mai de care mai originale, pentru ca, după ce ajunsesem toţi milionari în lei, e drept, printre cei mai săraci milionari ai Europei, să revenim ca la un lucru absolut firesc, la punga de un leu.
Nu şi la acelaşi nivel de trai. Se pare că, de unde ne aflăm acum e greu să ne mai ridicăm la nivelul de trai pentru care s-a ieşit cu piepturile goale în faţa glonţului, în 1989!
Dar omul are nevoie şi de speranţă, iar primăvara este parte din speranţă sau, mai bine zis, este chiar speranţa însăşi. Ne regenerăm cîte puţin cu fiecare primăvară. De ce ar face această primăvară excepţie?
Aşa că voi face referire la „filosoful” Gică Petrescu, ale cărui versuri despre primăvara care „cînd eşti tînăr ţi-e urîtă/ fiindcă zici/ mai am o sută,/ dar cînd vezi c-
au mai rămas doar zece,/ tragi de ea să nu mai plece!/
Să tragem, deci, de primăvara asta frumoasă, cu criza ei cu tot!
Stelian Nistor


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.