Editorial Februarie 2010

MARTIE DIN POST

Ca fiecare dintre noi, şi eu consider ca fiind a mea lumea în care, cum s-ar spune, am venit „pe lume”.
Pentru orice om, lumea lui începe absolut normal cu el şi se termină, la fel de firesc, odată cu el.
Lumea mea începe însă, vai mie, să înainteze în vîrstă odată cu mine, să se rărească şi chiar…să apună. Bine că nu am început să am sentimentul de musafir tolerat în lumea zilei de azi, lumea asta vitezistă, care se mişcă prea repede ca să mai ţii pasul cu ea.
Îmi dau seama că unele expresii pe care m-am învăţat să le folosesc parcă dintotdeauna, considerîndu-le general cunoscute, de fapt au ieşit din limbajul curent şi nu-şi mai împlinesc datoria de a face mai cuprinzător, prin analogie, înţelesul unor constatări.
Acest titlu de mai sus, Martie din post, este de fapt o expresie care defineşte sau, mai corect, definea ceva despre care spui că nu are cum să lipsească. Ceva fără de care nu se poate, la fel cum este dintotdeauna prezenţa lunii Martie în postul Paştelui, adică obligatorie. Indiferent pe ce dată ar cădea Paştele, luna Martie vine totdeauna înaintea lui, totdeauna cuprinsă temeinic în perioada de post.
Constantin Brâncuşi spunea că greu nu e să faci un lucru, greu e să te pui în starea de a-l face.La fel şi cu a ţine o cură de slăbire.
Curele astea de slăbire ne reuşesc numai atunci cînd hotărîrea noastră de a slăbi e mai mare decît lenea noastră de a ne porni la această luptă. Este, de bună seamă, un moment al tuturor lucrurilor. Numai atunci cînd eşti hotărît cu adevărat, atunci cînd chiar vrei cu adevărat, din nu contează ce motiv cîtă vreme e pentru binele tău, pentru sănătatea ta, poţi spera să reuşeşti. Altfel rămîi doar cu iluzia, adică nişte gînduri goale nerostite nici atît cît să se transforme în vorbe goale.
V-am scris deja despre cura de slăbire pe care am ţinut-o cu succes, un succes de cam15 kilograme. Ca şi Martie din post, după cura de slăbire „nu se există” să lipsească cura de menţinere. De două luni şi ceva am intrat în faza de menţinere, adică de conservare a greutăţii obţinute prin respectarea unei diete. A celei de slăbire, în prima fază, şi a celei de menţinere apoi. Acesta este de fapt şi secretul menţinerii: respectarea dietei. Asta va dura cam un an de zile, pentru că organismul are o memorie a lui în baza căreia tinde să revină la greutatea de la care l-am forţat să plece.
Am descoperit, şi v-am împărtăşit deja şi dumneavoastră, că de cele mai multe ori în astfel de situaţii, facem o imensă greşeală, pervers justificată psihologic: considerînd că ne-am făcut datoria şi ne-am încheiat, slăbind, misiunea, ne apucăm de mîncat. Tot ce nu am avut voie în timpul curei. Tot. Şi în maximum zece zile, punem la loc kilogramele pierdute în cîteva luni. După care ne mirăm şi ne apucăm să căutăm o vinovăţie care să ne convină, adică să fie cît mai departe de adevărata cauză. Care cauză sîntem noi.
Era să cad şi eu în greşeala asta dar cîntarul, vigilent, m-a tras de mînecă la timp de pe buza prăpastiei! M-am speriat cît de repede, neverosimil de repede se ia în greutate şi de spaimă m-am autoreglat imediat cu nişte iaurturi de excepţie! Scrie şi la dietă că, oricum, în ultimele patru zile ale fiecărei luni te poţi corija din brînzeturi slabe, dar gustoase.
Aşa că, dragii moşului, menţinerea greutăţii nu poate lipsi din viaţa noastră trecută prin cura de slăbire cum nu poate lipsi Martie din post.


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.