Editorial Februarie 2010 – Fumuseţea sănătăţii

Fumuseţea sănătăţii

De ziua Naţională, o singură dată pe an, toate ţările, cît ar fi ele de mici, organizează o paradă militară. Nenică, să te ţii ce desfăşurare de forţe, de arme-oameni şi arme-maşini! Toţi privitorii patrioţi, şi în ziua aia toţi sînt patrioţi, în viu sau TV, sînt cutremuraţi de mîndrie belicoasă: ce tari sîntem! Aşa e de cînd e lumea şi pămîntul. Dar tot de cînd e lumea şi pămîntul, absolutamente exact, nici o agresiune armată, mai pe româneşte nici un război, nu a început împotriva vreunei ţări în ziua aia a ei de maximă exhibare a puterii. Nimeni nu a atacat atunci cînd ceilalţi aveau armata zburlită şi mîrîindă. Au aşteptat să treacă trufia paradelor şi abia apoi i-au paradit.

Cît am ţinut eu cura de slăbire, nu m-a atacat nici o poftă. Am avut în cap să slăbesc şi ca urmare, nimic nu mi s-a părut prea greu ca să redevin uşor. Acum, după cură, mai exact de cînd m-am văzut cu sacii afară din căruţă, ei bine acum parcă aş mînca eu de toate! Din două ciorbe de hribi poftite şi mîncate la faimosul Gigi Beraru din Suceava, am pus imediat două kile pe care le-am scos din viaţa mea în vreo patru zile de iaurturi! Ce să-i faci, frumuseţea sănătăţii cere sacrificii! De acord, dar de ce de la mine?!

Am folosit adineauri o alăturare de termeni doar pentru…frumuseţe, dar constat cu plăcere că este şi o alăturare …sănătoasă: frumuseţea sănătăţii!Da, de la o vreme trebuie să cam învăţăm să fim frumoşi de sănătoşi pe dinăuntru, “pe la organisme”, cum zicea un prieten. Atîta cît ne îngăduie, desigur, şi privirea furişată în cartea de identitate.

Dimineţile în care te scoli fără să te doară nimic devin adevărate ode ale frumuseţii! Ce bine e să fii sănătos, de acord, dar cu ce preţ! Cîtă muncă depunem ca să ne putem distruge sănătatea! Cîtă luptă cu noi înşine! Cîtă lăcomie în a aduna colesterol, zaharuri şi alcool! Şi-apoi dintr-o dată ne trezim că începem să fim interesaţi mai întîi de nişte ceaiuri care “ajută” la digestie, apoi de cutare pastilă şi la urmă, corolarul, să ne interesăm de rezultatele profesionale miraculoase, dacă s-ar putea, ale vreunui doctor.

Mens sana in corpora sana! Minte sănătoasă în corp sănătos, aşa ne place să spunem că spuneau latinii.Sănătate frumoasă în corp sănătos, aş parafraza eu, şi ca să exprim o urare pe care v-o fac domniei dumneavoastră, dragă cititorule!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.