Editorial Ianuarie 2007

Iarna de primăvară-vară

 

 

Primul an în care autorităţile n-au fost surprinse de venirea iernii. Că n-a venit. Dar poate că nu-i timpul pierdut, poate că o să-i vedem la vară, în mînecă scurtă, dînd zăpada pe Magheru…

Poate că de anul ăsta va trebui să ne gîndim la programarea revelionului prin iulie-august încolo, cam pe cînd va cădea suficientă zăpadă.

Nu era de ajuns aiureala politică  în care trăim nu doar de 16-17 ani, ci chiar de cînd ne-am născut. Pînă la revoluţie ne-au învăţat că nu e bun capitalismul, iar acum, în capitalism, ne dezvaţă ce ne-au învăţat ăia, dar fără să ne înveţe altceva în loc.

Păi cum să nu te aiureşti de cap, cu anotimpuri cu tot?!

Că, bag seamă, nici anotimpurile, aşa cum le-am apucat eu rînduite sub comunism nu mai corespund acum, sub comuniştii capitalişti.

S-o fi cerut de la Bruxelles că ne trebuie şi o altă climă ca să dovedim Europei că am rupt-o cu trecutul, şi noi, pe loc, să trăiţi, am înţeles! Altfel nu pot să-mi mai explic de ce nu e zăpadă în ianuarie. Ori că o avea guvernul ăsta atîţia bani de îşi permite atîta căldură iarna, ori nu–mi dau seama ce să fie!

În tot cazul, ceva se întîmplă şi cu clima asta de ne-au trecut aşa de uşor de la încălzirea centrală la încălzirea globală. Măcar de-ar fi mai ieftin la factură…

Problema e că, dacă s-au hotărît să mute Crăciunul prin iulie, ar trebui să ştim şi noi din timp, să ne facem rost de porc de vară…

S-ar putea ca, peste vreo douăzeci de ani cineva să rîdă de noi, că uite ce probleme aveam. Este primul nostru an ca europeni pe hîrtie, şi poate că trebuie să fim judecaţi mai cu îngăduinţă.

Pînă una-alta, mai glumim şi noi ca să treacă mai uşor timpul pînă-i gata integrarea. Ne mai şi mirăm cîte un pic, pentru că, pe subiectul ăsta, mirările se pare că abia încep. Deocamdată încă ne mai putem mira de climă, pînă o să ajungem să ne mirăm de noi, că ia uite ce europeni am ajuns. Problema ar fi că, deşi europeni, nu ne-am făcut dintr-o dată nemţi sau elveţieni. Aşa că problema-i că tot români am rămas. O fi bine, o fi rău, n-avem decît să avem niţică răbdare pînă prin vară cînd, dacă aşa ne-o cere Uniunea Europeană, pornim pe la case cu colindul…

 

Stelian Nistor

 

 

 

 

 

 

 

 

Cine a mai pomenit guguştiuc să cînte în ianuarie, la nici două săptămîni de la Anul Nou?

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.