Editorial Ianuarie 2010 – Ianuarie, începutul lui februarie

Ianuarie, începutul lui februarie
Toate începuturile seamănă între ele. Le uneşte totdeauna, aproape lipsită de realism, starea de speranţă în mai bine.

Toate începuturile de an se supun matematic acestei legi. De aceea, toate începuturile de an sînt ultra optimiste şi le stă şi bine să fie aşa. Dacă n-ar fi optimiste, nici n-ar mai avea rost să începem vreodată ceva. Ne încredem în magia începuturilor, fără să mai trecem la pasiv şansele ratate anterior. Dar proverbul cu “de-ar şti omul ce-ar păţi, dinainte s-ar feri” ? Deşi rămîne valabil, grozav ne mai place să nu-l băgăm în seamă. Repetitium mater studiorum est, adică, în limba latină, repetiţia este mama învăţăturii.Nu cred că învăţăm mare lucru din succesele noastre, pentru că nu le repetăm la fel de des cum ne repetăm greşelile. Ne repetăm greşelile pînă cînd, cel puţin teoretic, ar trebui măcar să le învăţăm pe de rost, dacă tot nu învăţăm altceva din ele. Şi uite aşa, din greşeală în greşeală, pînă la victoria finală! Aşa ajungem dintr-o dată înţelepţi, ca şi cum le-am şti brusc pe toate. Ajungem înţelepţi mai degrabă din înfrîngerile acumulate decît din realizări. Dar la ce mod?! De fapt, nu neapărat mai înţelepţi, cît mai lipsiţi de curaj, iar şovăiala trece de cele mai multe ori drept judecată adîncă şi matură cîntărire a deciziei.

Se pare că, oricum, înţelepciunea nu a făcut niciodată casă bună cu speranţa. Înţelepciunea i-ar tăia speranţei aripile. Iar noi avem, de cînd e omul pe lume, infinit mai multă nevoie de speranţă decît de înţelepciune. Speranţa ne dă posibilitatea să credem că vom ajunge înţelepţi. Înţelepciunea însă, ne-ar face să nu punem chiar atîta bază pe speranţă. Deci, ne-ar cam încurca, nu prea ne-ar fi de folos! Şi apoi, se spune că speranţa moare ultima, dar despre durata de viaţă a înţelepciunii nu apare nici o menţiune nicăieri.

Acestea fiind stabilite, hai să avem înţelepciunea de a ne lăsa în braţele speranţei, măcar pentru acest început de an. Să sperăm deci că vom putea fi sănătoşi, că vom putea fi mai iubiţi şi mai iubitori, că vom putea fi mai înţeleşi şi mai înţelegători. Deja lumea ar arăta mai convenabil, nu? Şi fie ca acest ianuarie de început de an să fie purtător de speranţă măcar pînă în februarie, pe care februarie, ca a doua lună din noul an, vom alege noi la timpul cuvenit cum va fi mai bine să-l trăim. Cu speranţă sau cu înţelepciune!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.