Editorial Iulie 2006

 

 

Dorul de August

 

Despre August am crezut o vreme, pe cînd eram mic, că se cheamă aşa pentru că în luna asta fructele au gust. De fapt credeam că toate mîncărurile au gust numai în luna asta! Ştiu şi eu ca şi dumneavoastră că nu e chiar aşa, dar uite că mi-a plăcut cum sună…

Mai ales că în copilărie luna asta era cea mai „grea” din toată vacanţa.

Se termina concediul din iunie sau iulie făcut cu părinţii şi aveam obligaţia şi datoria de a ne juca pe cont propriu. Singuri acasă, mult mai devreme decît filmul cu acelaşi nume. Aşa că, lipsiţi de controlul „parlamentar” al părinţilor ce începeau serviciul, ne înfruptam cît era ziulica de mare cu poamele verii prin împrumuturi nerambursabile de prin grădini.

Spre seară, doborîţi de atîta joacă (mai ţineţi minte cînd v-am spus ce grea e meseria de copil?), rupţi de foame, ni se părea că mîncarea lăsată de mama la rece are cel mai bun gust din lume!

Am aflat abia în ultimii ani că, în Occident, August e luna concediilor.

Asta e luna în care nimic nu mai mişcă în vest. Doar românii care şi-au găsit de lucru acolo şi se mişcă acum spre estul de acasă pentru odihnă.

Românii care pentru că abia acolo muncesc cu adevărat, sînt plătiţi acolo la fel de adevărat. Românii de acolo care îşi lasă copiii singuri în prezent, ca să le facă un viitor. Românii pentru care, o dată întorşi acasă în August, toate poamele şi mîncărurile de la noi au… gust. Cel mai bun şi mai de neuitat gust.

Am aflat că multă vreme am stat căzuţi într-o capcană semantico-manipulatorie. Ani de zile s-a acreditat ideea că în nici o limbă din lume nu mai există cuvîntul dor. Ba mai mult, că acest cuvînt nu se poate traduce din română. Era de fapt o perversă formă de legare de glie a subconştientului, prin ameninţarea cu o neînţelegere mai mult emoţională decît gramaticală.

Fiecare limbă îşi are forma şi fondul ei de dor. Pînă la urmă, chiar dacă nu ştie corect cum se spune „dor”, de simţit îl simte toată lumea. Mi-e dor, aşadar, sau mi-e foame, de poamele din livezile lui August. Mi-e foame şi mi-e dor de mîncarea pe care mi-o lăsa mama la rece. Mi-e dor şi mi-e foame în toate limbile pămîntului de truda jocurilor din copilărie. Toate dorurile astea n-au nevoie de nici o traducere. Toate dorurile astea au gust numai acum, în August. Cel mai bun gust de dor din lume!

Stelian Nistor

 

 

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.