Editorial Iulie 2008

Trădarea berii din colţ

După editorialul din numărul trecut, am primit unele semnale despre o presupusă undă de misogininism ce ar transpare din text. Adică, mai direct, despre misoginismul meu, ca autor. Nu ca om. Despărţim, aşadar, ca şi Titu Maiorescu, forma de fond, opera de autorul ei. Eu ca autor sînt, în în primul rînd, necunoscut şi în fapt o ficţiune. Ca om din carne însă, încep, cu vîrsta, să mă cunosc destul de bine: am fost şi sînt un mare iubitor de unele femei.
Acum trebuie să recunoaştem că trăim şi nişte timpuri ciudate, în care aproape că nu mai e voie să zici de nimeni nimic că gata, se şi constituie în minoritate discriminată. Vă propun însă, pe acest calapod, un exerciţiu simplu: statistic numărul femeilor pe glob este mai mare decît cel al bărbaţilor. Ca urmare logică deci, care este mai minoritate?
Sigur, pot coexista cu noi, aşa cum oricum se întîmplă, şi nemulţumirile părţii femeieşti a lumii. Cred că nu e nevoie să devină nimeni avocatul femeilor, cu atît mai puţin eu, atîta timp cît nimeni nu acuză femeile de nimic. Ştiţi cum se spune, femeile sînt ca noi doar că exact altfel. Observaţiile mele ca autor erau doar simple constatări.
Sînt unele fiinţe născute cu o construcţie eronată: de cînd se ştiu, au vrut mereu să fie altceva decît erau, să aibă altceva decît aveau şi sînt mereu nemulţumite de clipa prezentă, ruşinate de cea trecută şi slugă clipei ce nu a venit încă.
De regulă, aceştia sîntem doar noi, bărbaţii. Bărbaţii nu aparţin niciodată normalului, îl detectează însă rapid şi se ţin cît mai departe de el.
Pentru faptul că atunci cînd îi bîrfim pe alţii, iar pe noi nu, pentru că evident, nu ne bîrfeşte nimeni cînd sîntem de faţă, trăim cu convingerea fermă că pe noi nu ne bîrfeşte nimeni niciodată. Fals, extrem de măgulitor, dar fals. Este chiar o regulă a grupului care sună cam aşa: cînd te ridici de la masă eşti mîncat. Adică primul plecat, primul bîrfat (sic!). Iertaţi-mi inovaţia lingvistică, dar nu am găsit altă rimă, şi de dragul rimei a meritat.
Şi acum, despre trădarea berii din colţ. Să mă explic. Trădarea berii din colţ se referă la mica dar cea mai des întîlnita trădare meschin-masculină: oprirea bărbatului în drum spre casă la o generică bere băută uneori chiar la colţul blocului, înainte de a deschide poarta raiului ce se doreşte a fi în orele extra-muncă, locuinţa conjugală.
Acela este momentul magic al afirmării superiorităţii, independenţei şi neatîrnării bărbatului. E un fel de Declaraţia drepturilor omului din el. E rege. Atunci şi acolo poate povesti în amănunt despre cum a făcut el ordine cu toţi şefii de la servici şi cu nevasta de acasă şi cu soacra şi doi vecini şi dacă-l întrebi de cît timp face asta îţi va spune că ar fi bine, dacă s-ar putea, de mîine.
Aşa că dragele mele, ce să facem şi noi, iepuraşii: din cînd în cînd ne mai apucă cheful să curăţăm puşca şi să vorbim prostii…Hai noroc! Şi voie bună!

Stelian Nistor


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.