Editorial Iulie 2009

August, luna concediilor inverse

Pînă acum cîţiva ani, toţi ştiam că în concediu pleci de acasă. Pleci oriunde vezi cu ochii, doar să fie altfel decît cum e la tine acasă în restul zilelor. Să ne înţelegem: se numeşte concediu de odihnă ceea ce au, timp de două, hai trei săptămîni, doar o dată pe an, cei ce în restul anului au serviciu. Restul celor ce muncesc dar n-au servici’, au, să zicem, vacanţă, ca elevii sau studenţii. Ori ’’călătoresc’’, aşa cum fac cei ce nu au treabă cu cîmpul muncii decît ca proprietari sau arendaşi ai acestuia.
Pînă la Revoluţie ne cam feream de muncă, adică, vorba unuia, ne plăcea munca, dar nu prea aveam parte de ea. Vă mai amintiţi de „Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”? A cam fugit puiul cu laţul. Acum căutăm munca oriunde, dar nu prea dăm de ea. De ani buni, o mare parte din populaţia activă a României se află la muncă în străinătate. Cîteva milioane de oameni nu numai că învaţă o meserie, ci se şi perfecţionează „la locul de muncă”, adică în Vest. Cîteva milioane de adulţi, bărbaţi şi femei deopotrivă, învaţă acolo mai ales cum se munceşte pe bune. Mult, greu, serios, dar plătit pe măsură. Aşa că, oamenii ăştia cu siguranţă îşi merită concediul.
Cîteva milioane de adulţi, bărbaţi şi femei deopotrivă, care trimiteau în ţară, la nivelul anului trecut, în jur de 8 miliarde de euro. Cu preţul a cîtorva zeci de mii de copii rămaşi acasă, care nu îşi mai doresc să se facă medici sau aviatori, ci îşi doresc ca, atunci cînd vor fi mari, să se facă „plecaţi afară”, adică în străinătat, pentru a nu le mai fi dor de părinţi.
Aceşti români „de fară” au împămîntenit conceptul de concediu invers. Adică în concediu ei nu pleacă, ei vin. Vin acasă.
Aproape toate localităţile patriei se animă brusc în luna August. Vin italienii şi spaniolii care încă nu sînt italieni şi spanioli. Nu numai că aşa le-ar plăcea şi lor să fie văzuţi, ca italieni sau spanioli, cît ne place nouă să îi alintăm aşa.
De anul trecut, de cînd s-a decretat ultima invenţie în materie de criză, criza globală, care a prins mult mai repede decît încălzirea globală, uite că totuşi nu se înghesuie nimeni să se întoarcă în ţară decît pentru concediu.
Dar noi, cei rămaşi uneori doar pentru a ne face că muncim, aici, în ţara concediilor vesticilor de împrumut, noi unde să ne ducem? Tot acasă?
Unde om vedea cu ochii dragii mei, chiar dacă asta ar însemna fie şi numai pînă la colţul străzii, dar numai să ne ducem şi noi undeva! Aşa că, dacă nu ne vedem de pe 1 August la terăsica din colţ, atunci concediu plăcut vă doresc. Dacă citiţi asta abia la întoarcere, vă doresc să vă fie îndemn şi să puteţi lua concediul de la capăt, că doar o viaţă are omul în toată viaţa lui şi doar un concediu pe an!

Stelian Nistor


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.