Editorial Iunie 2007 – Tot anul

Iulie tot anul

 

 

Iulie. Cuptor. Căldură mare. Nu am mai pus ghilimele care să sublinieze citatul ca să nu ne amintim încă o dată că şi pe asta a anticipat-o  Caragiale.

Zilele astea de căldură infernală ( şi iată cum se arată de ce acest cuvînt vine de la infern, unde se spune că arde focul tot timpul, dar nu se spune şi de unde iau ăia gazele şi cu cît ) toţi ne plîngem de cald. Dar la iarnă?

„Încălzirea” asta nu a mai aşteptat să treacă printr-o formă de organizare europeană, cu vot, comisii şi capitole de negociere ci a sărit direct în sfera globală. Deşi iarna a început să fie ca vara, reciproca se pare că nu va funcţiona niciodată. De aia îi zice şi la noi încălzire globală. Sîntem şi noi în pas cu lumea.

Ştim foarte bine că de cîte ori avem o problemă, faptul că nu o recunoaştem nu o şi rezolvă. Dar nici asta nu e uşor de recunoscut.

Cînd ne e foame rău, mai ales la drum, ne amintim de toate mîncărurile pe care le-am lăsat în farfurie neterminate şi ne jurăm în gînd cu mîna pe stomac să nu mai facem. Să mîncăm tot şi să şi ştergem cu pîine farfuria de două ori.

De cînd e lumea şi pămîntul, cît sîntem sănătoşi şi nu ne doare nimic, nu ne pasă şi facem tot ce e omeneşte posibil împotriva sănătăţii: excese de mîncare, băutură, muncă, nesomn, etc.

Cît avem bani, mulţi, puţini, facem totul să-i cheltuim mai repede, deşi aplicăm, evident doar în cap, metode sigure de planificare, economisire şi eficienţă. Ca să ne pară şi mai rău cînd nu-i mai avem. Cît iubim şi mai ales cîtă vreme sîntem iubiţi, ne purtăm deseori cu jumătatea noastră, după ce se scutură florile primei cine romantice, ca şi cum sîntem obligaţi să facem o corvoadă de care nu ştim cum să scăpăm mai repede.

Mulţi dintre noi îşi dau seama numai atunci cînd ne îmbolnăvim că, de fapt, avem nevoie de sănătate tot timpul. Mulţi dintre noi îşi dau seama numai atunci cînd nu-i mai avem că, de fapt,  avem nevoie de bani, mulţi, puţini, tot timpul. Mulţi dintre noi îşi dau seama că, de fapt, avem nevoie de iubire tot timpul numai atunci cînd iubirea a plecat.

Veţi spune desigur că de ce îmi pierd timpul şi îl irosesc şi pe al dumneavoastră cu nişte lucruri atît de cunoscute şi care sînt evidente. Tocmai pentru că sînt atît de evidente încît nu le mai vedem.

Toată iarna ne vom dori o adiere din căldura acestui iulie-cuptor. Toată viaţa ne vom dori banii pe care nu-i mai avem, că i-am dat aiurea pe te miri ce. Toată viaţa vom tînji după sănătatea irosită cu inconştientă generozitate şi după iubirea căreia i-am dat cu piciorul. Şi mai ales, toată iarna vom suspina după umbra caldă a acestui iulie de vacanţă în al cărui cuptor se topesc uneori şi iluziile noastre…

 

Stelian Nistor

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.