Editorial Iunie 2009

VARA CRIZEI NOASTRE

Prima vară în care sîntem şi noi în rîndul lumii: în criză, deci!
Mondială. Prima vară cu criză globală şi oficială şi recunoscută pînă şi la noi de guvernanţi care par, pe zi ce trece, că şi-au luat toţi carnetul de condus ţara de la poliţia din Argeş.
Noi românii de fapt sîntem în criză de cînd ne-am născut, deja am mai auzit asta, şi parcă ne şi convine. Sîntem atît de săraci, adică, încît nu mai avem din ce sărăci, iar asta ne face ’’mai superiori’’! Un fel de–a spune că pe noi criza nu ne atinge, că are şi criza demnitatea ei! Un fel de: da dragă, lasă-i să sărăcească cei ce au, fir-ar mama lor, că a lor e împărăţia pămîntului, că de ce au muncit să aibă şi noi nu?!
Zice că pe timpul lui Ceauşescu, adică nu chiar aşa de demult, dacă stai să te gîndeşti bine, vine o echipă de televiziune la poarta unei gospodării dintr-un sat. Strigă nevasta la bărbatul ei care trăgea la plug tocmai în capătul ogorului: măi Ioane, hai c-o vinit televiziunea! Şi ce vrea? Să ne ieie un interviu! Ceee? Ce să ne mai ieie??!!!
N-am ştiut noi mai de mult că criza asta dă aşa de bine la imagine, n-am ştiut că e la modă, n-am ştiut că e de bon ton, că ne băgam în seamă cu criza mai de mult, ne făceam acte cu ea să oficializăm relaţia, nu în concubinaj ca pînă acum!
Titlul de mai sus este o parafrază la o replică celebră din William Shakespeare: ’’azi, iarna vrajbei noastre s-a preschimbat în primăvară!’’Dar asta este teatru, veţi spune! Da, dar nu este mai teatru ca viaţa pe care o ducem noi.
Mai ales că în timpul vieţii noastre nu ne bucurăm de garanţia autorului că vara, toamna şi mai ales şi iarna viitoare a crizei noastre se va mai preschimba vreodată în primăvară…
În teatru ai autor cunoscut, regizor cunoscut şi accepţi sau nu să fii distribuit lîngă cutare sau cutare. În criza globală habar nu avem cine e autorul, regizorul şi interpreţii principali. Singura certitudine este că nu noi vom lua aplauzele. Cînd s-o fi făcut repetiţia pentru aplauze, pantru că, să ştiţi, la un spectacol şi ieşitul la aplauze se repetă dinainte, noi nu eram nici pe scenă, nici în sală. Nici nu cred că am avut vreodată acces în sala aia.
Nu mai e nici măcar ca pe timpuri cînd se mai turna şi pe la noi cîte un film străin în ’’coproducţie’’ şi coproducţia asta însemna că se făcea cu actorii lor şi caii noştri! Nu eşti trecut pe afiş, nu iei aplauze. Cu alte cuvinte, cum ar spune Shakespeare dacă ar fi tras cu noi la plug : totuşi, ‚‚ ce să ne mai ieie’’ ?!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.