Editorial Iunie 2010

STRADA CU 100 DE GRĂDINI

Să ne imaginăm o stradă cu pomi umbroşi şi după-amieze molcome, liniştite, o stradă învăluită în mirosuri îmbătătoare de, să zicem, cozonac abia scos din cuptor sau mirosuri de orice aromitoare din mîncăruri dintre cele mai apetisante, cele care-ţi aduc poftă de mîncare bună şi gustoasă pe loc.
Doar şi numai dacă ne-am imagina strada asta şi parcă ne-am simţi mai bine, parcă ne-ar cuprinde şi pe noi o linişte “aromitoare”.
Dacă însă am vedea şi că, în spatele grădinuţelor de flori zîmbitoare în soare se află în chip de căsuţă cîte un exemplar deschis din revista noastră, a noastră zic, cititori şi redactori laolaltă, că doar de aceea îi şi zice „Bucătăria pentru toţi”, strada aceasta s-ar înregistra la primărie cu 100 de numere de casă.
Da, am ajuns la numărul 100 al revistei noastre! Fiecare număr al revistei noastre e ca o casă în care îşi duce viaţa, la vedere, o mare familie de mîncăruri, arome şi gusturi povestite!
Revista noastră fiind lunară, ca frecvenţă de apariţie mă refer, înseamnă că de o sută de luni de zile apărem în casele dumneavoastră, iertaţi-mi repetiţia, lună de lună!
Dacă pomenita primărie de mai sus ar trebui să înregistreze pe strada „ Bucătăria pentru toţi” şi casele în care a pătruns revista, ar avea serios de furcă şi de muncă pentru încă vreo zece ani!
La primele două numere, editorialul, adică articolul de deschidere al conţinutului revistei, l-a scris chiar editorul nostru, care este şi fondatorul revistei, Răzvan Cucui. A procedat aşa şi pentru a-mi arăta cam cu ce „se mănîncă asta”, eu după cum cu siguranţă v-aţi dat seama, nefiind scriitor. Şi nici gazetar pînă atunci.
Dar de 98 (nouăzecişiopt) de luni de zile sau de numere de revistă, scriu această rubrică. Dacă aş fi fost scriitor, probabil aş aduna toate aceste editoriale într-o carte, aşa cum, de-a lungul timpului au început să mă sfătuiască unii şi alţii.
Nu sînt deloc scriitor, sînt numai un om, care, ca şi cei mai mulţi dintre dumneavoastră, are o preţuire firească pentru lumea fascinantă a mîncărurilor.
Astfel de articole cu caracter omagial sînt întotdeauna străbătute de un fior de automulţumire. Dacă se situează în limitele bunului simţ, e acceptat. Daţi-mi voie, aşadar, să vă spun că, după o sută de luni de zile de cînd apărem în casele dumneavoastră, sîntem mîndri. Ne mîndrim cu lucrul poate nu cel mai bun, dar bine şi cinstit făcut. Ne mîndrim şi cu dumneavoastră, cititorul nostru care ne însoţeşti cu înţelegere pe strada celor 100 de numere.
La sărbătoarea noastră, cititori şi redactori, să dea Dumnezeu să fim sănătoşi să ne continuăm drumul început împreună.
La mulţi ani!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.