Editorial Mai 2008 – Iunie, vara oamenilor obişnuiţi

EDITORIAL IUNIE 2008

 

 

Iunie, vara oamenilor obişnuiţi

 

O cunoştinţă din Franţa, care are proprietăţi  pe Coasta de Azur, m-a întrebat dacă nu am prieteni cărora să le închirieze nişte apartamente pentru vacanţă. Un anume preţ în sezon, adică în iulie-august, şi alt preţ, doar cu ceva mai mic, în extrasezon. Adică în iunie. Dintre prietenii mei, pentru unii e sezon tot timpul anului şi cred că au deja propriile destinaţii de vacanţă, dacă nu chiar şi locuinţele aferente. Iar prietenii care încă mai numesc vacanţa „concediu” nu cred că ar avea bani pentru această ofertă, cît de în extrasezon ar fi ea.

Şi uite aşa mi s-a reamintit că iunie ăsta nu e chiar „sezon”, cu alte cuvinte nu e chiar vară, cel puţin din punct de vedere al preţurilor. Adică, dacă raportăm la bani, e un fel de vară a oamenilor obişnuiţi. Se spune că toţi oamenii, obişnuiţi sau ne, au fost mai întîi copii. Şi deasemenea se spune că puţini dintre ei îşi mai aduc aminte. Eu unul spun despre mine că îmi amintesc, aşa cum poate, fără să vă supere aţi observat, cu multă căldură de copilărie.

În iunie se termina şcoala. Începeam vacanţa cea mare. Ce bucurie, ce jocuri se încingeau de dimineaţă pînă noaptea… A doua zi nu mai trebuia să te scoli la 8, decît dacă erai nebun să începi joaca de la 8. Joaca da, şcoala nu. E drept că mai visai în cîte o noapte o scoatere la tablă din aia cu răspunsuri mute, dar cînd dimineaţa se dovedea că n-a fost decît un coşmar, Doamne ce bine era!

Nu era chiar cald-cald în iunie. Era numai bine. Nu ştiam pe atunci că de fapt iunie era aşa ca să te obişnuieşti cu caldul pentru …sezon. Apropos, mai e cineva care-şi aminteşte pregătirea pentru mersul la mare făcută prin expuneri zilnice mici, timide, la soarele de pe bloc? Pe pătură, desigur, nu pe cearceaf!

Şi apoi pregătirea pentru concediul la mare în general, despre care am mai vorbit noi: geamantanul cel mare împrumutat de la vecini, beţe din lemn pentru cortul de pe plajă făcut din cearceaf, termos pentru drumul de 12 ore cu trenul…Cum o să te duci la Nisa, Cannes şi Saint Tropez cu toate astea? Mă şi văd descinzînd pe Croisette cu beţele din lemn de brad băgate pe sub cureaua ce încinge valiza din imitaţie de geamantan… Aşa că, vara asta mai bine stăm acasă în extrasezon pentru a visa mai bine la cum o să rîdă lumea cosmopolită de ăia care, în plin sezon, vor poza cu termosurile de gît sub cortul din cearceaf legat de parii mici, din lemn de brad de pe la noi….

STELIAN NISTOR


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.