Editorial Mai 2009

Luna Iunie cred că marchează trecerea omului la lunile oficiale de vară. Ne potrivim ceasul interior după fusul vacanţei. Se spune că de fapt în iunie este cel mai bun timp şi anotimp de plecat spre odihnă, cînd încă nu dau căldurile alea mari, leşinătoare. Adică e vară, dar nu chiar. Un fel de vară mai prietenoasă, mai de pregătire, mai de antrenament. Pentru mulţi dintre noi, chiar ar putea să înceapă mult aşteptatul concediu, după ce ne-am extenuat cu atîtea sărbători tot restul anului.
Deocamdată, încă nu-mi vine să mă gîndesc la vacanţă. Am avut deja privilegiul să trăiesc două primăveri frumoase în primăvara asta, una la Bucureşti şi a doua la Suceava, pe unde am stat ceva mai mult în ultima vreme, cu treabă. Acolo, fiind mai la Nord, liliacul înfloreşte mai tîrziu. Şi merii, vişinii şi perii. Şi magnoliile.
Pînă anul ăsta, spre ruşinea mea, am crezut că la Suceava nu sînt magnolii. Nici nu pot spune că m-a preocupat subiectul. Nu am fost atent la asta. Cînd eram sucevean, pînă la terminarea liceului, adică acum mai mult de 30 de ani, nu după magnolii mă uitam primăvara…
Mamei mele îi plac magnoliile. Cînd eram student la Bucureşti, mama şi tata veneau să mă vadă şi, de cîteva ori, am prins prima primăvară împreună, odată cu înflorirea magnoliilor şi a tufelor cu flori galbene de forsythia din faţa Teatrului Naţional. În fiecare an, cînd văd prima magnolie înflorită, o sun pe mama şi îi spun, ca să se bucure. Şi abia anul ăsta am văzut că sînt magnolii şi la Suceava, dar am s-o sun şi de acum încolo s-o anunţ de prima magnolie înflorită aici, la Sud, ca să se bucure.
Am conştientizat abia de curînd că bucuriile mele sînt cu adevărat bucurii doar cînd pot să dăruiesc bucurie. Să nu vă pară o vorbă mare, dar mi-am adus aminte şi de perioada cînd eram actor că tot aşa eram: seara în care simţeam că lumea era bucuroasă şi pleca de la spectacol bucuroasă era altfel de seară, avea alt gust.
Nu întotdeauna reuşim asta, unii dintre noi nici măcar nu ne propunem să-i mai bucurăm şi pe alţii cîtă vreme noi înşine uităm să ne mai bucurăm. Unii nici nu ştiu să se bucure, alţii nici nu vor. Cu ăştia, însă, ar fi bine să nu avem nici o treabă, dacă am putea. Ce bine ar fi dacă nici nu i-am întîlni!
Se spune că este mai frumos să cauţi decît să găseşti. În cazul în care aţi fi de acord cu mine că a face bucurie celorlalţi este o bucurie în sine, cred că enunţul cu căutatul şi găsitul s-ar modifica un pic, devenind cam aşa: e frumos şi să cauţi să aduci bucuria, e frumos şi s-o găseşti!


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.