Editorial Martie 2006 – Cea mai frumoasă primăvară

Cea mai frumoasă primăvară !

 

Cea mai frumoasă primăvară este chiar asta care începe acum. Ca şi în dragoste, că ştiţi ce se spune: cea mai frumoasă dragoste este cea prezentă. Dacă nu-i prezentă, nu-i nimic, o trecem absent în catalog şi mergem mai departe la lecţia următoare, că aşa-i viaţa…

Cea mai frumoasă primăvară din lume este deci chiar asta pe care o trăim acum.Ştiţi că de cele mai multe ori cînd ne place cu adevărat ceva frumos nu ştim să spunem de ce ne place, suntem tentaţi chiar să zicem, aşa, la prima mînă, că e frumos pentru că e…frumos. Tot aşa şi cu primăvara, o iubim pentru că este şi …asta e de ajuns.Pentru că este şi pentru că e frumoasă.Nu se poate ca, pe oricine ai întreba despre primăvară să nu-ţi răspundă din prima aşa.Adevărul ar putea fi şi că ne-am cam săturat de frig şi de cenuşiu şi pentru că albul curat al zăpezii stă la noi din ce în ce mai puţin, doar cît să-i surprindă pe guvernanţi nepregătiţi. Dar şi primăvara se lasă greu convinsă să vină şi pentru că ea parcă ştie că e doar un anotimp de trecere către vară, nici nu începe bine şi se şi termină, deşi niciodată nu se vede exact cînd se termină primăvara şi începe vara, cel mai probabil odată cu scuturarea florilor din pomi şi revenirea minţilor acasă după ce s-au îmbătat de parfumul mirabilului anotimp.

Oricum, sărbătoarea Paştelui cade întotdeauna primăvara. Nu e întotdeauna cald şi uneori mai şi plouă de Paşti, dar aşa e primăvara noastră, capricioasă. Paştele , se spune că e o sărbătoare a luminii, eu zic că nu numai lumina din biserică ci şi cea din aer. Aţi observat că de Paşti lumina vine altfel, că aerul e parcă mai uşor şi ne face inima mai bună? Eu cred că de asta s-a şi pus Paştele primăvara, că dacă ar cădea în alt anotimp, n-ar mai fi aşa de frumos!

De Paşti ne înnoim şi noi, ca şi natura, sau poate că aşa mi-a rămas mie din copilărie cînd toţi, copii şi maturi deopotrivă, săraci sau mai cuprinşi, apăreau cu cîte ceva nou, chiar dacă uneori era doar o pereche de tenişi româneşti mirosind puternic a cauciuc nou…

Şi apoi, de Paşti vine mîncarea de Paşti, care e cea mai bună din lume, mai ales pentru cei care mai ţin postul. Doamne, ce gust bun are drobul de miel şi friptura şi borşul şi ouăle şi pasca imediat după ce te întorci de la Înviere…Merge şi un pahar de vin, pentru împăcarea măcar în suflet cu cei ce eram certaţi. Zic aşa pentru că, ştiţi şi dumneavoastră, unii ţin atîta răutate în suflet că n-ai cum te înţelege cu ei, oricum ai da-o. Viaţa, ce să-i faci, trebuie luată aşa cum ne-a fost dată, cu bune dar şi cu rele, nu are rost s-o vopsim noi în roz, că se duce la prima ploaie şi ne facem de ruşine…

Ei dar primăvara de aia e primăvară, pentru că luăm totul mai în uşor, aşa, ca o boare care ne vrăjeşte frumos şi ne face să mai uităm de cele rele. Mai ţineţi minte vorbele lui Ion Creangă: „cele rele să se spele, cele bune să se-adune”?

Eu aş vrea ca pentru fiecare dintre noi, primăvara asta să fie cea mai frumoasă din lume şi noi cu toţii să fim printre cei mai sănătoşi şi mai fericiţi! Cer prea mult?

Stelian Nistor

 

 

 

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.