Editorial Martie 2009

De Paşti, ca mugurii la vie…

Ne dorim tot anul să fie primăvară şi cînd în sfîrşit e, nu ştim ce să facem cu ea. Aşa cum ni se întîmplă şi cu fericirea. Şi cu dragostea.
Ca şi iubirea, ca şi fericirea, şi primăvara ne ia întotdeauna tot cam pe nepregătite. Vine dintr-o dată, fără nici un avertisment prealabil, şi îşi cere drepturile. Cam ca Fondul Monetar Internaţional.
Dar care ar fi drepturile noastre, ale omului deci, generate de venirea primăverii? Dreptul de a fi parte la înflorirea naturii înflorind şi tu?! Dreptul de a te bucura şi a bucura şi tu pe alţii?! Dreptul de a iubi şi de a fi iubit?! Frumoase drepturi!
În clipa în care ne surprinde primăvara, înainte de a fi reţinuţi de către acest anotimp, ar trebui să ne fie citite drepturile astea, ca în filmele americane, ca să ştim şi noi despre ce e vorba. Mandatul de reţinere al primăverii ar fi bine să fie lung, cît mai lung. Că ne luăm cu trăitul şi uităm să mai trăim frumos. E ceva mai frumos decît primăvara? Poate sufletul omului cît mai are puterea de se bucura, de a înflori, de a iubi…
Ştiu că oamenii nu pot să-şi înoiască decît hainele în fiecare primăvară, mai ales cu prilejul Paştelui. Tare mi-ar mai plăcea să cred că primăvara, odată cu Paştele, ne facem şi noi mai tineri, mai buni, mai îngăduitori, mai fericiţi, mai luminoşi! Paştele, sărbătoarea luminii, cade la date diferite, dar întotdeauna primăvara.
Avem nevoie de primăvară şi atunci cînd nu e. Avem nevoie de primăvara din noi, s-o scoatem din îngheţ ca să ne mai treacă urîtul, să ne mai încălzească sufletul şi viaţa. Poate pentru că primăvara toate sînt parcă mai uşoare şi le putem duce mai bine.
Aţi văzut cum se mai repetă iarba şi florile primăvara, an după an, de cînd e lumea şi cît va fi lumea şi pămîntul! Asta cred eu că e de fapt marea taină şi minune a vieţii. Se regenerează tot ce e verde şi vine din pămînt, în aceleaşi uimitoare tipare. Dar eu, omul? Omul de ce nu are nimic verde, decît uneori pălăria de pădurar? Şi atunci cum se regenerează omul?!
Îmi place să cred că prin empatie sau simpatie cu natura şi verdele ei, aşa cum, poate nu ştiaţi, vinul din butoaie, ca să fie bun, mai „fierbe” o dată, de capul lui, cînd plesnesc mugurii la via care l-a făcut!

Stelian Nistor


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.