Editorial Octombrie 2007 – Vă comunic dragoste

 

Vă comunic dragoste

 

Se spune că oamenii nu se înţeleg pentru că atunci cînd stau de vorbă doi oameni, stau de fapt de vorbă şase. Să vedem cum. O dată eşti tu aşa cum vrei să pari, al doilea eşti tot tu, dar aşa cum te vede celălalt, iar al treilea, bineînţeles tot tu, dar aşa cum eşti cu adevărat. Fiind prezent fizic în dialog, implicit eşti şi aşa cum eşti de fapt. Şi cu exact aceeaşi trei ai celuilalt, iată ce uşor devenim din doi şase şi riscăm astfel să ne ridicăm de la masă neînţeleşi. Diferenţele dintre cele trei reprezentări ale fiecăruia sînt întotdeauna, semnificative. Şi după aceea nu înţelegem de ce nu am fost înţeleşi. De fapt nu ne-am făcut înţeleşi. Pentru că nu am ştiut cum să-l punem pe fiecare din cei şase să dea mîna cu exact omologul lui din partea cealaltă.

Sînt mulţi oameni care nu m-au înţeles de-alungul vieţii mele. De fapt, îmi dau seama acum, ajuns la măcar la maturitatea biologică, nu am ştiut eu cum să mă fac înţeles. Mi se pare mai just să pun problema aşa. Sînt mulţi şi cei pe care nu i-am înţeles eu. Şi în aceste cazuri, pun tot la mine vina. Nu am ştiut cum să-i înţeleg. De fapt cred că vorbim despre noul concept la modă acum de cînd cu europenizarea şi globalizarea, comunicare. Aşa se numeşte acum aproape orice merge sau nu merge între oameni: comunicare. Mă simt cam ca personajul lui Moliere din „Burghezul gentilom” căruia i se arată, pentru a putea accede în societatea înaltă, că vorbirea poate fi în două feluri: în versuri cînd vorbele noastre au rime şi în proză cînd vorbim normal, obişnuit. Reacţia omului cînd află asta este colosală: „Carevasăzică eu de patruzeci de ani fac proză şi nu ştiu?” Cum, carevasăzică toate neînţelegerile mele cu lumea şi cu lumile în care am trăit pînă acum se datorează lipsei de comunicare? Ce simplu s-ar fi rezolvat totul dacă aş fi ştiut mai demult…Un singur cuvînt, magic: comunicare, şi totul se rezolvă. Acum, că ştiu, parcă nici nu-mi mai vine să-mi bat capul să mă fac înţeles, rezolvă comunicarea lucrul ăsta. Toată viaţa am fost convins că nu mă pricep să iubesc. Ia uite, e deajuns să scriu cuvîntul „comunicare” şi parcă totul se rezolvă de la sine. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem, poate nu chiar noi, dar sigur omenirea viitorului, să nu mai avem nevoie de sentimente, pentru că se va găsi un cuvînt minune care să le suplinească. Şi atunci să iubim de fapt cuvîntul. Poate tot cuvîntul ăsta nou-găsitul de către noi, „comunicare”…

 

 


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.