Editorial Septembrie 2009

Ultima vară cu burtă ?

„Mi-am propus ca vara asta să rămînă în istorie ca ultima vară cu burtă.
Din toamnă, de la Ziua recoltei, de pildă, mă apuc de slăbit. La o adică ştiu că am voinţă, am mai probat. M-am lăsat eu în timp de multe. Mă pot lăsa şi de burtă. M-am lăsat de fumat, m-am lăsat de şpriţuri şi m-am putut lăsa şi de cîte o „mare iubire” ( o fi existînd”mică iubire”?!). Mă las de burtă. Hotărît.
Asta ar presupune să ţin o cură de slăbire. Adică să nu mai mănînc. Deci să mă abţin. Mai ales cînd o să-mi fie foame sau poftă de ceva. Că doar acuma, toamna, apar toate minunile şi ispitele pămîntului binecuvîntat. Dar nu-i nimic, eu am voinţă, am mai probat asta. Eu voi sta pe margine şi doar voi privi, fără să mai particip la marele festin. Mă las de burtă.
Mă voi mulţumi cu mirosul de pastramă şi mititei. Fără pîine, doar mirosul gol. Şi cu aroma îmbătătoare de must. E rîndul altora să-l guste, trebuie să ne gîndim şi la noile generaţii. În timpul ăsta burta mă va părăsi cu lacrimi în ochi şi mă va regreta pentru că am fost atîţia ani o gazdă bună şi mai ales primitoare.”
Dacă vă spun de ce am pus ghilimele, mi-e c-o să vă apuce burta, dar de rîs. Am pus ghilimele pentru că am citat. Din mine am citat. Eu am scris cele de mai sus plin de convingere, dar… acum doi ani!
Doamne, cît de decis mai eram şi cum m-a mai manipulat ea, burta, de n-am lăsat-o! Exact ca într-o mare iubire ( mai întreb o dată, există mică iubire?! ).
Dar nu mă întreabă nimeni cu ce mă ocup eu de două săptămîni? Am o nouă dragoste: iubesc cura de slăbire!Da, cura de slăbire, fraţilor şi cumnaţilor! Iubesc iaurtul şi perluţele de brînză cu smîntînă! Tremur de plăcere în faţa unei salate de varză, beau apă plată ca ruşii vodca fără de sfîrşit şi, da, aţi ghicit, slăbesc! În două săptămîni am dat jos 3,7 kg, adică aproape trei mii şapte sute de grame, mîncînd pe săturate…iaurt!
Nu, nu e chiar aşa, adică nu numai iaurt, şi carne, de oricare, dar căte 100 de grame, şi legume, crude coapte sau fierte, dar într-o anume ordine. Ordinea asta conteză. Aici e secretul. Să vă spun cum devine cazul. M-am revăzut cu un prieten după vreo 6-7 săptămîni. Slăbise cam 11 kg după o dietă controlată la un cabinet medical de pe Magheru. Zic: te-ai chinuit. De loc, zice, mănînci cît vrei, la orice oră, însă din ceea ce vrea dieta doctorului să te lase să mănînci. M-a făcut curios. L-am rugat să mă recomande şi m-am dus. Doctori tineri, siguri pe ei şi siguri şi pe tine că dacă ai venit pînă acolo, o să te şi ţii de treabă. Treaba fiind dieta. Primeşti cîte o schemă de dietă pentru fiecare săptămînă care urmează şi te prezinţi la control în fiecare luni, după ora 16. Asta este foarte important, că te monitorizează cineva, te cîntăreşte şi nu te ceartă, te îmbărbătează şi chiar dacă nu eşti foarte convins de utilitatea demesului, măcar de ruşine şi tot vrei să respecţi termenii înţelegerii. M-am ţinut riguros de program fără prea mare efort şi sînt mîndru de mine acum, iar rezultatul se vede pe găurile de la curea. Mi-am propus să pierd 10 kg în trei luni, adică mai lejer, nu chiar ca la concurs, atîta cît să nu fiu nevoit să-mi schimb toată garderoba. Şi mă simt bine! Pe acest subiect, vă dau întîlnire peste două luni jumate. Sau peste zece kile. Vorba cîntecului: eu aş da kile de la mineeee! Chiar mă las de burtă?

Stelian Nistor


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.