Editorial Septembrie 2010

Ca mierea

Mă gîndesc şi eu la vara asta care prea trece dintr-o dată de parcă nici n-a fost! Sau n-am fost eu atent?! Acum, nu că nu ar fi fost vară ca anotimp, că a fost cu asupra de măsură ca ploi şi căldură, ci ca trăire parcă nu a fost. E clar, a îmbătrînit şi vara odată cu mine! Altădată vara alegeam libertatea. Vara era ca America: vara tuturor posibilităţilor! Vara ne simţem şi noi liberi. Dar acum, în zilele pe care le trăim, ce să faci cu atîta libertate?! Acum, că tot anul sîntem mai mult liberi decît ocupaţi cu munca, aproape că ne-am plictisi dacă am abuza de sentimentul de libertate şi vara!
Am fost vara asta în Italia, la nunta de vis a băiatului unor prieteni buni. Totul era absolut minunat, dar ceva mă deranja. Şi la un moment dat am realizat ce mă deranja: normalitatea!
Am uitat să fim normali sau poate n-am ştiut niciodată…
Normalitatea de a fi minunat, normalitatea de a te simţi bine. Nu vi se pare ciudat? Parcă ţi-e şi frică să-ţi fie bine!
Dar să ieşim din nota de melancolie blegoasă la care te dispune apropierea toamnei. Mă refer la partea ei rece, ploioasă şi urîtă. Dar noi să ne gîndim şi să aşteptăm partea frumoasă! Adică toamna cea cu poame coapte, must şi pastramă! Toamna cu lumină ca mierea pe frunze ca de aur stins. Toamna cu dimineţi încremenite în liniştea ca de duminică. Toamna tomnaticelor iubiri…
Hai c-am întors-o destul de frumos, chiar foarte binişor, cum ar spune cineva drag mie! Ce atîta lamentări, hai să prindem clipa cea frumoasă şi s-o călărim! Am mai auzit, desigur, îndemnul ăsta rostit în mai multe feluri. Niciodată nu am primit la el şi instrucţiunile de folosire. Aşa că, a cam rămas nefolosit! Dar niciodată să nu spui niciodată. E un moment al tuturor lucrurilor, sau mai exact un moment al fiecărui lucru, sau pentru fiecare lucru, cum doriţi. Că vrem, că nu vrem, că ştim, că nu ştim, într-o bună zi tot vine fericirea şi peste noi. Poate chiar în acest septembrie ca mierea cu iubiri de aur stins…


Stelian Nistor
Stelian NistorSucevean de origine, Stelian Nistor a terminat Liceul "Stefan cel Mare" Suceava, dupa care a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Este actionar la Iulius Group, societatea care a relizat complexul comercial Iulius Mall Suceava.